Uz Svjetski dan radija: Memorijalni centar Srebrenica podsjetio na posljednji izvještaj Nine Ćatića

Puštanjem audio-snimka izvještaja Nine Ćatića iz Srebrenice od 10. jula 1995. godine, Memorijalni centar Srebrenica obilježio je 13. februar, Svjetski dan radija.

Kako se navodi u saopćenju Memorijalnog centra Srebrenica, izvještaj Nine Ćatića je i podsjećanje na važne momente u radio-izvještavanju pred sam pad Srebrenice i genocid.

Podsjeća se da u 15 sati 8. jula 1995. godine Radio Bosne i Hercegovine daje opširan izvještaj o krajnje kritičnoj situaciji u zaštićenoj zoni Srebrenica, koju već treći dan “Karadžićeve” snage strahovito napadaju i granatiraju, a uz masovna razaranja, ubijanja i ranjavanja, umire se i od gladi.

Radio 99 isti dan prenosi izjavu predstavnika UNPROFOR-a, koji traže blisko prisustvo vazdušnih snaga nad Srebrenicom pošto su Karadžićeve snage pregazile jednu od posmatračkih baza holandskih “plavih šljemova”.

9. jula Radio BiH javlja da su u Srebrenici četnici, kod Zelenog jadra, zarobili 15 holandskih vojnika, a ubili jednog. U 15 sati Radio Bosne i Hercegovine donosi dramatični tonski izvještaj svog reportera iz Srebrenice koji kaže da su četnici prešli granicu demilitarizovane zone Srebrenica, da se UNPROFOR oovlači, a da preostali “plavi šljemovi” bježe i da stanovništvu prijeti masovan pokolj.

U jednom od razgovora, Milenko Voćkić, ratni direktor Radija Bosne i Hercegovine, opisuje ove dane.

– Mi smo bili u blokadi. Niti smo mi znali koliko je tačno ljudi u Srebrenici, ni koliko vojske tamo ima, kojom se snagom napada. Kada smo dobili informaciju o padu Srebrenice, strašan muk je nastao među kompletnom ekipom koja je tu radila. Bio sam tu kad smo dobili posljednji izvještaj Nine Ćatića, poslije kojeg se on više nije nikada javio. To je bio glas koji je svojom bojom sve kazivao. Mi smo pod utiskom tog izvještaja dugo, dugo bili – prisjeća se Voćkić.

Posljednji, dramatični izvještaj novinara Nine Ćatića, čije tijelo nakon pada Srebrenice nikada nije pronađeno, 10. jula 1995. godine za program Radija Bosne i Hercegovine, možete čuti ovdje:

– Srebrenica se pretvara u najveću klaonicu.
Poginuli i ranjeni neprestano se dovlače u bolnicu.
Nemoguće je opisati.
Svake sekunde po tri smrtonosna projektila padnu na ovaj grad.
U bolnicu je trenutno doneseno sedamnaest poginulih, pedeset i sedam teže i lakše ranjenih.
Da li iko na svijetu može doći da vidi tragediju koja se dešava Srebrenici i njenim stanovnicima?

Ovo je nečuven zločin koji se izvodi nad bošnjačkim stanovništvom u Srebrenici,
populacija u ovom gradu nestaje –

bile su riječi posljednjeg izvještaja Nine Ćatića, 10. jula 1995. godine za program Radija Bosne i Hercegovine.

Povodom Međunarodnog dana radio stanica Memorijalni centar Srebrenica danas odaje priznanje radio-novinarima i svima koji su bili uključeni u izvještavanju o opsadi i genocidu u Srebrenici od početka rata do njenog pada, 11. jula 1995. godine, ali i kasnije, kroz neumorni rad na širenju istine o genocidu.

UNESCO je na inicijativu Španjolske radijske akademije 13. februar proglasio Svjetskim danom radija. Datum je odabran prema danu kad je 1946. godine osnovan Radio Ujedinjenih naroda koji je u eter krenuo porukom: “Ovo su Ujedinjeni narodi. Obraćamo se ljudima svijeta”.

(Faktor)

PODIJELI TEKST